Motorcykeltävlingar i världen och Sverige

När det kommer till tävlingssammanhang inom motorcykelvärlden är det framför allt road racing de flesta av oss tänker på, inom vilken kategori det flera olika typer av lopp samt serier. Här tävlar kort och gott de kanske snabbaste hojarna på speciellt framtagna banor i olika delar av världen. Högsta klassen och även den som anses ha mest “prestige” är MotoGP, vilket är en slags VM-serie på totalt 18 race i hela världen. Det finns dock mycket mer än bara road racing inom motorcykelsporten; här kan du läsa lite närmare om stora tävlingar ute i världen och i Sverige.

Dakarrallyt

När det kommer till motorcykeltävlingar har du nog hört talas om Dakarrallyt, ett fartfyllt terrängbaserat motorcykellopp. Faktum är att det av många hävdas vara den absolut tuffaste utmaningen som förare. Dakarrallyt är en stor tävling och tillställning där inte bara motorcyklar tävlar utan även bilar, lastbilar samt fyrhjulingar. Det brukar normalt sett vara ökenterräng och långt från allmänna vägar. Namnet är inte att förlita sig på då rallyt numer inte längre körs i Dakar utan i Sydamerika.

Tourist Trophy

Ett flertalet av de officiella motorcykeltävlingarna körs på helt vanliga vägar runt om i världen och en berömd motorcykeltävling på landsväg är som körs på Isle of Man; en ö belägen i den irländska sjön. Loppet har existerat ända sedan tidigt 1900-tal och det finns siffror som talar runt 40 000 besökare per år just för att uppleva dessa omtalade motorcykeltävlingar. Det finns dock en hel del beryktade faror med just detta lopp på Isle Of Man eftersom att tävlingen inte alltid körs på säkert underlag; faktum är att vissa delar av Tourist Trophy körs på avlysta vägar.

Joey Dunlop är den genom tidernas störste förare med hela 26 vinster i bagaget. Det finns även några svenska namn som ställt upp i denna åtråvärda tävling; bland annat Börje Jansson som tagit två andraplatser under tävlingen.

Kända motorcykeltävlingar i Sverige

Här i Sverige har vi några motorcykeltävlingar absolut värda att bli omnämnda i sammanhanget. Gotland Grand National äger rum i Tofta på Gotland kring oktober varje år och är faktiskt världens största endurotävling. Här är det tuff terrängkörning som gäller och tävlingen har ett internationellt rykte om sig att vara en rejäl prövning. Förra årets stora snackis var den forna mästaren Tony Rickardssons come back i motorcykeltävlingar då han ställde upp i fjolårets upplaga av Gotland Grand National.

En annan endurotävling är Novemberkåsan som även den körs ute i tuffare terräng och är unik i sitt slag eftersom tävlingen till stor del körs om natten. Totalt omfattas tävlingen av tio mil som sträcker sig längs riktigt tuff skogs- och myrterräng.

Kvinnor i tävlingssammanhang

Spanien är en stark nation när det kommer till motorcykelsport där stora namn som till exempel Marc Marquez och Dani Pedrosa toppat rankingen inom MotoGP de senaste åren. Förra året kunde dessutom Spanien glädjas över att även ha en spansk kvinnlig förare på pallen. Det var i den nya VM-klassen bland världens motorcykeltävlingar som Ana Carrasco stod som vinnare. Supersport 300 är ett inititiativ för att få in fler talangfulla nya förare i motorcykelsporten.

Du hittar alltid uppdaterad information om genomförda- samt kommande motorcykeltävlingar här på hojcenter.se. För att ge ett så varierat och inspirerande innehåll som möjligt kan du ta del av ett blandad läsning från tabeller och tävlingsinformation till längre artiklar och intressanta reportage!